Pečený zaječí hřbet na jablkách
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Slanina vepřová
- 50 g Šalvěj čerstvá
- 800 g Zaječí maso
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 250 ml Zvěřinový vývar
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 4 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Pomeranče
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 6 cl Calvados
- 2 polévková lžíce Kompot brusinkový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.34 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 116 g
- Sodík 443 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 201.1 mg
- Draslík 1523.1 mg
- Vláknina 25698.9 mg
- Vitamín A 25698.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat.
-
2
Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut.
-
3
Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky.
-
4
V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme.
-
5
Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí.