Bavorské opilé zaječí řízky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 350 g Rýže dušená
- 100 g Slanina vepřová
- 500 g Zaječí stehna
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 2 stroužek Česnek
- 1 plátek Chléb konzumní
- 2 dl Víno červené
- 2 dl Voda pitná
- 1.2 dl Martell cognac
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Povidla švestková
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1295 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 199.5 mg
- Draslík 1218.6 mg
- Vláknina 10006.7 mg
- Vitamín A 10006.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme cibule a česnek. Cibule pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Větší zaječí zadní stehna omyjeme, osušíme a vykostíme. Maso upravíme na 4 řízky, které zlehka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, osolíme a opepříme z každé strany.
-
2
Omyjeme petrželovou a celerovou nať a svážeme je. Nakládaná rajčata v misce rozmixujeme na kaši, přidáme hladkou mouku, 1.2 dl koňaku a dobře promícháme. Slaninu pokrájíme na plátky.
-
3
V hrnci si rozehřejeme plátky slaniny, přidáme máslo a cibuli, kterou zpěníme, a když se začne smažit, vložíme zaječí řízky, které krátce osmahneme z každé stany dozlatova. Přilijeme 2 dl vody, 2 dl červeného vína, přidáme bobkové listy, nové koření, petrželovou a celerovou nať, 5 lžic nastrouhaného tvrdšího chleba, zakryjeme poklicí a dusíme minimálně 60 minut. Když je maso měkké, přimícháme kaši z rajčat, na dochucení přidáme 3-4 lžíce švestkových povidel a provaříme. Nakonec pikantní omáčku podle chuti dosolíme. K opilým zaječím řízkům podáváme dušenou rýži.