Mufloní guláš se smetanou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Mrkev kořen
- 150 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 4 g Kmín celý
- 2 g Majoránka
- 50 g Sádlo škvařené
- 2 g Bobkový list
- 30 g Paprika mletá sladká
- 80 g Paprika zelená
- 40 g Kečup
- 1000 g Mufloní maso
- 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 800 ml Voda pitná
- 1 ks Masox
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 57 g
- Sodík 615 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 31.8 mg
- Draslík 313.6 mg
- Vláknina 7970 mg
- Vitamín A 7970 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso z mladšího muflona očistíme, odblaníme, omyjeme a nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nadrobno, paprikový lusk bez jádřince na nudličky, mrkev s celerem nastrouháme nahrubo, slaninu bez kůže nakrájíme na drobnější kostičky a česnek prolisujeme.
-
2
V hrnci rozpustíme sádlo, přisypeme kostičky slaniny a vyškvaříme. Škvarky vyndáme, na tuk nasypeme cibuli s kmínem, osmahneme dorůžova, posypeme mletou paprikou, rozpustíme v tuku, přidáme kostky masa, lehce orestujeme a ihned podlijeme pivem. Okořeníme bobkový listem, osolíme, opepříme a dusíme téměř doměkka. Nyní přidáme pokrájenou papriku, mrkev, celer, kečup, česnek, majoránku, podle potřeby dolijeme vodu, přihodíme kostku masoxu a přivedeme k varu. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do guláše. Důkladně promícháme a dodusíme.
-
3
Guláš rozdělíme na talíře a jednotlivé porce ozdobíme škvarky, které jsme si ponechali.