Perlička na zelí
Suroviny
- 60 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mrkev kořen
- 20 g Slanina vepřová
- 450 g Zelí hlávkové bílé
- 1000 g Perlička
- 120 g Párek s fazolí
- 60 ml Víno bílé
- 60 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 6 ks Jalovec
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 61 g
- Sodík 420 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 283.9 mg
- Draslík 1263.3 mg
- Vláknina 7670.5 mg
- Vitamín A 7670.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozčtvrtíme zelí a pokrájíme mrkev, 10 minut povaříme.
-
2
Rozpálíme máslo a necháme v něm zesklovatět cibulku a slaninu. Vložíme do něj naporcovanou perličku a osmažíme ze všech stran. Potom ji vyjmeme a ke slanině a cibulce přisypeme zelí a mrkev.
-
3
Do hrnce znovu vložíme perličku (kůží nahoru), kolem ní rozložíme nakrájený párek a přilijeme vývar a víno. Přidáme nasekané bylinky, jalovcové kuličky a opepříme.
-
4
Víno s vývarem přivedeme k varu, plamen stáhneme na minimum a pod pokličkou maso vaříme asi 90 minut, dokud není měkké.
-
5
Maso se zeleninou přeneseme na servírovací talíř a omáčku v hrnci necháme zhoustnout. Slijeme ji a podáváme zvlášť.