Křepelčí papriková polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Topinambury
- 200 g Kuřecí křídla
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Paprika žlutá
- 150 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 ks Chilli paprička
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 151 g
- Sodík 680 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 231.5 mg
- Draslík 1529.7 mg
- Vláknina 30142.4 mg
- Vitamín A 30142.4 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 208.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou masitou žlutou papriku zbavíme jadýrek a pokrájíme na proužky. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
Topinambury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Mladé fazolové lusky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Oloupaný česnek prolisujeme.
-
3
V hrnci rozpustíme 20 g másla s 1 lžicí oleje a zeleninu podusíme. Přidáme 1/2 lžičky bílého pepře, sůl, promícháme, přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.
-
4
Ochutíme muškátovým oříškem, promícháme a podáváme.
-
5
Křepelčí studený bujon [29586]:
-
6
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
7
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
8
Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
9
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
10
Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.