Terina z jater po dánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 700 g Játra vepřová
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 650 g Sádlo syrové
  • 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 125 ml Vývar telecí
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Sardelové řezy
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 509 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 290.9 mg
  • Draslík 246.4 mg
  • Vláknina 464.5 mg
  • Vitamín A 464.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny.

  • 2

    350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto.

  • 3

    Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby.

  • 4

    Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor.

  • 5

    Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít.

  • 6

    Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky.

Komentáře k receptu