Holoubátko vycpané husími játry
Suroviny
- 150 g Játra husí
- 100 g Nudle široké
- 50 g Špenát listový čerstvý
- 50 g Rukola
- 50 g Baby špenát
- 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 50 ml Víno šumivé (sekt)
- 1 kávová lžička Olej lanýžový
- 1 ks Kuřecí prsa
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Lanýž
- 2 ks Holoubata
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 20 g
- Sodík 506 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 489 mg
- Draslík 845.6 mg
- Vláknina 1819.9 mg
- Vitamín A 1819.9 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 175.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Holoubata opatrně vykostíme, přeřízneme napůl, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso z kuřecích prsou dvakrát pomeleme v mlýnku, osolíme a opepříme a směsí potřeme holoubata. Na jednotlivé porce poklademe listy špenátu. Doprostřed vložíme kousek husích jater, potom znovu trochu mleté kuřecí směsi a opět list špenátu. Jednotlivé porce položíme na potravinářské fólie a stočíme z nich pevný váleček. Potom zabalíme do alobalu a zpevníme konce, aby směs nevytékala. Válečky vložíme do vařící vody a ztlumíme plamen. Necháme provářet při teplotě 75 °C celkem 45 minut. Potom odstavíme a válečky rychle zchladíme v ledové vodě.
-
2
V osolené vodě si uvaříme široké nudle. Do pánve vlijeme trochu lanýžového oleje, na kterém opečeme zbytek husích jater. Přimícháme k nim listy špenátu, rukolu a uvařené nudle. Odložíme z ohně a nakonec ještě vložíme plátky lanýže.
-
3
Válečky holoubat rozbalíme z fólie, příčně rozkrájíme a vkládáme na kopečky s těstovinami. Šťávou z masa přelijeme těstoviny.
-
4
Připravíme si šampaňskou pěnu. Rozklepneme si vejce, z kterých použijeme jenom žloutky, bílky odložíme stranou. Žloutky prošleháme ve vodní lázni s vínem, dokud směs nezhoustne. Posolíme, popepříme a zakápneme trochou citronové šťávy. Kopečky šampaňské pěny klademe na holoubata s těstovinami.