Polévka z brambor a mušlí
Suroviny
- 450 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 750 g Mušle slávky
- 100 g Těstoviny Conchiglie
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 866 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 56 g
- Sodík 823 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 322.1 mg
- Draslík 1198.8 mg
- Vláknina 7850.8 mg
- Vitamín A 7850.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod studenou vodou zbavíme mušle řas a vydrhneme je. Vyhodíme každou mušli, která se hned nezavře, když na ni ostře poklepeme.
-
2
Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu, přidáme olej, mušle a špetku pepře. Vaříme mušle tak dlouho, dokud se neotevřou a vyhodíme každou mušli, která zůstane zavřená. Poté necháme mušle okapat a vodu, v níž se vařily, uschováme. Vyndáme mušle ze skořápek.
-
3
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, česnek a cibuli, smažíme 4 minuty. Přidáme opatrně mouku. Přilijeme 1,2 l uschované tekutiny.
-
4
Přidáme nakrájené brambory a vaříme 5 minut. Přidáme těstoviny a dalších 10 minut povaříme. Poté přidáme citronovou šťávu, smetanu, špetku soli a nakonec mušle.
-
5
Smícháme žloutky se 2 lžícemi zbylé tekutiny, ve které se vařily mušle, přidáme vše do pánve a vaříme 4 minuty.
-
6
Poté můžeme polévku okamžitě podávat ozdobenou čerstvou petrželkou.