Polévka z brambor a mušlí

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 750 g Mušle slávky
  • 100 g Těstoviny Conchiglie
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 866 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 823 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 322.1 mg
  • Draslík 1198.8 mg
  • Vláknina 7850.8 mg
  • Vitamín A 7850.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod studenou vodou zbavíme mušle řas a vydrhneme je. Vyhodíme každou mušli, která se hned nezavře, když na ni ostře poklepeme.

  • 2

    Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu, přidáme olej, mušle a špetku pepře. Vaříme mušle tak dlouho, dokud se neotevřou a vyhodíme každou mušli, která zůstane zavřená. Poté necháme mušle okapat a vodu, v níž se vařily, uschováme. Vyndáme mušle ze skořápek.

  • 3

    V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, česnek a cibuli, smažíme 4 minuty. Přidáme opatrně mouku. Přilijeme 1,2 l uschované tekutiny.

  • 4

    Přidáme nakrájené brambory a vaříme 5 minut. Přidáme těstoviny a dalších 10 minut povaříme. Poté přidáme citronovou šťávu, smetanu, špetku soli a nakonec mušle.

  • 5

    Smícháme žloutky se 2 lžícemi zbylé tekutiny, ve které se vařily mušle, přidáme vše do pánve a vaříme 4 minuty.

  • 6

    Poté můžeme polévku okamžitě podávat ozdobenou čerstvou petrželkou.

Komentáře k receptu