Durynská čočková polévka
Suroviny
- 250 g Brambory
- 300 g Čočka jedlá
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Slanina vepřová
- 150 g Švestky
- 250 g Tlačenka tmavá lidová
- 1250 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1030 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 16.2 mg
- Draslík 1301.9 mg
- Vláknina 51129.8 mg
- Vitamín A 51129.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku namočíme přes noc do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kousky. Do tlakového hrnce dáme kůži ze slaniny, čočku i s vodou, v níž se máčela, brambory a 1 l vývaru. Vaříme 15 minut.
-
2
Cibuli oloupeme a nasekáme. V kastrolu rozpustíme slaninu, přidáme máslo a podusíme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou, necháme zezlátnout a pak jí rozředíme zbytkem vývaru. Povaříme několik minut při mírné teplotě.
-
3
Cibulovou omáčku a sušené švestky přidáme k čočce a vše vaříme ještě 5 minut. Vyjmeme kůži ze slaniny, polévku osolíme, dochutíme pepřem, cukrem a octem.
-
4
Nakonec nakrájíme na malé kousky durynskou krvavou tlačenku, vložíme ji do hotové polévky a prohřejeme. Nalijeme do talířů a ihned podáváme.