Ořechová polenta se šalotkami

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Šalotka
  • 125 g Polenta instantní
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 500 ml Víno portské
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 408 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 152 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 5.7 mg
  • Draslík 459.3 mg
  • Vláknina 1116.7 mg
  • Vitamín A 1116.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šalotky podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtiny a osmažíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme portským vínem a vaříme 1,5 hodiny doměkka.

  • 2

    500 ml horké vody se solí přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vsypeme polentu. Vaříme asi 5 minut. Vmícháme sýr a strouhané ořechy.

  • 3

    Polentu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout.

  • 4

    Nakrájíme ji na kolečka nebo čtverečky a opečeme na zbylém olivovém oleji.

  • 5

    Podáváme s šalotkami.

Komentáře k receptu