Smažené citrónové cukroví
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 l Voda pitná
- 0.02 dl Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 11 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 64.4 mg
- Draslík 63.1 mg
- Vláknina 3158.4 mg
- Vitamín A 3158.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky si dáme vejce, cukr a misku posadíme do hrnce s 1 litrem vody a nad párou vejce vyšleháme do pěny. Poté misku sejmeme, přimícháme do pěny prosátou mouku s práškem do pečiva, smetanu, rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Těsto dobře promícháme, vypracujeme a dáme na 30 minut do chladničky.
-
2
Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku o síle 3-4 mm. Kulatou formičkou o průměru přibližně 5-6 cm vykrojíme kolečka. V pánvi si rozpálíme olej a kolečka zprudka smažíme dozlatova. Smažíme je 1-2 minuty.
-
3
Usmažené cukroví dáme na papírovou utěrku okapat a poté je hned obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. Cukroví dáme na mísu a podáváme.