Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Černý kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 27 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 218.1 mg
- Draslík 229.2 mg
- Vláknina 578 mg
- Vitamín A 578 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme vodu a přidáme k ní ocet. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a vložíme do octové vody. Pokrájíme na kousky, do vody přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a cukr. Vaříme asi 10 minut a potom necháme zchladnout.
-
2
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
-
3
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme kmín. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
-
4
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
-
5
Vývar s kmínem scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháme, dokud krém nezhoustne.
-
6
Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekanou petrželku.
-
7
Na talíř naservírujeme uvařený černý kořen a zalijeme ho omáčkou. Necháme salát odležet.