Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Černý kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 86 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 218.1 mg
  • Draslík 229.2 mg
  • Vláknina 578 mg
  • Vitamín A 578 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vlijeme vodu a přidáme k ní ocet. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a vložíme do octové vody. Pokrájíme na kousky, do vody přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a cukr. Vaříme asi 10 minut a potom necháme zchladnout.

  • 2

    Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.

  • 3

    Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme kmín. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.

  • 4

    Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.

  • 5

    Vývar s kmínem scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháme, dokud krém nezhoustne.

  • 6

    Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekanou petrželku.

  • 7

    Na talíř naservírujeme uvařený černý kořen a zalijeme ho omáčkou. Necháme salát odležet.

Komentáře k receptu