Paštika z kachny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 10.8 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Pistácie
  • 250 g Vepřový bok
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 250 g Sádlo syrové
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 250 ml Víno červené
  • 125 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Játra kachní
  • 4 ks Želatina
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 4 kg Kachna mražená
  • 4 cl Víno portské
  • 2 cl Likér pomerančový
  • 4 cl Martell cognac
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1028 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 74 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 111.7 mg
  • Draslík 123.3 mg
  • Vláknina 3246 mg
  • Vitamín A 3246 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky.

  • 2

    Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna.

  • 3

    Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra.

  • 4

    Do pomerančového likéru vložíme rozinky.

  • 5

    Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme.

  • 6

    Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla.

  • 7

    Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut.

  • 8

    Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu