Krém z hrášku se šunkou
Suroviny
- 500 g Hrášek mražený
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Šunka dušená
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 700 ml Voda pitná
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 50 g
- Sodík 435 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 123.5 mg
- Draslík 118.8 mg
- Vláknina 959.8 mg
- Vitamín A 959.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrášek prolijeme vodou a necháme okapat, šunku nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle, cibuli oloupeme.
-
2
Ve vodě uvaříme doměkka hrášek s celou cibulí, scedíme a hrášek umeleme. Z másla a mouky usmažíme světlou jíškou, zašleháme vývar, ochutíme pepřem, solí a muškátovým květem a za občasného míchání na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Do polévky vmícháme umletý hrášek, smetanu a propasírujeme do čistého hrnce. Před podáváním necháme v polévce prohřát usmaženou šunku.