Šči se špenátem a kopřivami
Suroviny
- 800 g Kopřiva
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 80 g Mrkev kořen
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 120 ml Zakysaná smetana
- 1.25 ml Hovězí vývar základní
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 59 g
- Sodík 299 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 178.9 mg
- Draslík 1098.4 mg
- Vláknina 27422 mg
- Vitamín A 27422 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kopřivy i špenát opláchneme, necháme okapat a vložíme na 2 minuty do vroucí vody. Poté scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.
-
2
Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme polovinou vývaru a povaříme.
-
3
Na másle zpěníme cibuli s mrkví, přimícháme umletý špenát s kopřivami, vmícháme druhou polovinou vývaru a dusíme. Po 10 minutách přimícháme jíšku, přidáme sůl, bobkový list, pepř a zhruba 15 minut vaříme. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a prohřejeme. Na talíře položíme porci uvařených vajec a přelijeme horkou polévkou.