Šči se špenátem a kopřivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 800 g Kopřiva
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 80 g Mrkev kořen
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 ml Zakysaná smetana
  • 1.25 ml Hovězí vývar základní
  • 600 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 336 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 299 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 178.9 mg
  • Draslík 1098.4 mg
  • Vláknina 27422 mg
  • Vitamín A 27422 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kopřivy i špenát opláchneme, necháme okapat a vložíme na 2 minuty do vroucí vody. Poté scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.

  • 2

    Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme polovinou vývaru a povaříme.

  • 3

    Na másle zpěníme cibuli s mrkví, přimícháme umletý špenát s kopřivami, vmícháme druhou polovinou vývaru a dusíme. Po 10 minutách přimícháme jíšku, přidáme sůl, bobkový list, pepř a zhruba 15 minut vaříme. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a prohřejeme. Na talíře položíme porci uvařených vajec a přelijeme horkou polévkou.

Komentáře k receptu