Bramborová baba s kroupami
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 600 g Brambory
- 200 g Kroupy malé
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1.16 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 15 g
- Sodík 611 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 74.9 mg
- Draslík 815.2 mg
- Vláknina 20320.8 mg
- Vitamín A 20320.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.
-
2
Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.
-
3
Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.
-
4
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.
-
5
Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.