Kaše z naklíčeného žita
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 13 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 560.9 mg
- Vláknina 33171 mg
- Vitamín A 33171 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 123.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si naklíčíme žitná zrna. Žito nasypeme do hlubokého talíře a zalijeme studenou vodou. Vodu každý den vyměňujeme, abychom se zbavili kyseliny fytové, která se při klíčení uvolňuje. Klíčky jsou viditelné asi za tři dny.
-
2
Naklíčená zrna dáme do sítka a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Spolu s mletou skořicí, fenyklem a vodou dáme do mixéru a mixujeme asi tři minuty. Postupně do mixéru přiléváme sojové mléko a přisypáváme žitnou mouku.
-
3
Takto připravenou směs nalijeme do hrnce a vaříme asi 2 minuty, kdy nám kaše zhoustne. Chceme-li kaši řídkou, mouku nepřidáváme.
-
4
Hotovou kaši servírujeme na talíři, kde ji ještě přisladíme medem a dochutíme sekanými ořechy. Pro děti lze kaši obarvit kakaovým práškem. Můžeme přizdobit i strouhaným kokosem.