Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 80 g Sýr Gorgonzola
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 143 g
- Sodík 439 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 238.9 mg
- Draslík 185.3 mg
- Vláknina 3133.8 mg
- Vitamín A 3133.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou mrkvovou nať z připravené mrkve nasekáme najemno. Mrkve opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na šikmé plátky. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme na ni mrkvové plátky. Podlijeme vodou a dusíme 10 minut.Pak přidáme nadrobno nasekanou petrželku a odstavíme z plotny.
-
2
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
-
3
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
-
4
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
-
5
Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháváme i tekuté máslo. V pánvi rozmačkáme gorgonzolu se smetanou a zahřejeme, aby se roztavila. Vzniklou omáčkou přelijeme mrkvové plátky a nakonec ještě posypeme nasekanou natí z mrkve.