Jehněčí s rajčaty a bramborem
Suroviny
- 800 g Jehněčí kotlety
- 400 g Rajčata
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 1 dl Vývar z hovězích kostí
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 696 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 39 g
- Sodík 628 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 2105.6 mg
- Vláknina 17211.6 mg
- Vitamín A 17211.6 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.4 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso z kotlety bez kosti a tuku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupané cibule s česnekem drobně pokrájíme. Oloupeme brambory (nejlépe červené, které se hned nerozvaří). Omyté pokrájíme na čtvrtky.
-
2
Omytá rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Petrželku s celerovou natí a libečkem omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V hrnci rozehřejeme olej s vepřovým sádlem a maso osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme ho zvolna asi 8–10 minut. Pak maso osolíme (1 lžičku), posypeme čerstvě pomletým pepřem, přidáme cibuli s česnekem a smažíme do doby, až cibule zesklovatí. Pak přimícháme rajčata, rozmačkáme je trošku, přidáme brambory, sůl (1 lžičku), kmín, vývar, vše promícháme a dusíme do změknutí masa asi 35–40 minut. Občas směs promícháme. 10 minut před koncem dušení přimícháme bylinky.
-
4
Hotový pokrm podle chuti dosolíme, opepříme a hned servírujeme.