Polévka s žemlovými nočky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 10 g Sůl
  • 4 kávová lžička Pažitka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 l Vývar z hovězích kostí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 514 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1885 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 156.2 mg
  • Draslík 1057.2 mg
  • Vláknina 1530.3 mg
  • Vitamín A 1530.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle oloupeme a namočíme je do trochy vody nebo mléka. Potom je vymačkáme a protřeme sítem. Máslo utřeme s vejcem do pěny, přidáme žemle, vmícháme postupně 2 žloutky a přidáme mouku. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný ze dvou bílků a vše zpracujeme. Vytvarujeme nočky.

  • 2

    Nočky klademe lžící do osolené vroucí vody a vaříme je na mírném ohni 8-10 minut. Než nočky zavaříme, vhodíme do vody jeden noček na zkoušku - pokud je měkký, přidáme mouku, pokud je tuhý, přidáme máslo.

  • 3

    Hotové noky přidáme do horké polévky, kterou posypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Komentáře k receptu