Květák pečený vcelku s lískovými oříšky
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička paprika uzená
- 1 ks Citrony
- 1 ks Květák
- 4 stroužek Česnek
- 10.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 4 polévková lžíce Lískové oříšky v mléčné čokoládě
- 2 polévková lžíce Kreolis Extra panenský olivový olej s bylinkami a kořením
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 22 g
- Sodík 136 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 31.5 mg
- Draslík 417.8 mg
- Vláknina 6710.3 mg
- Vitamín A 6710.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z citronu nastrouháme kůru a vymačkámě šťávu.
-
2
Lískové oříšky budeme potřebovat celé a oloupané (pokud jste koupili oříšky i se slupkou krátce je nasucho opražte na pánvi, přesypte na čistou utěrku a v utěrce je krátce promněte – slupka by se měla oloupat).
-
3
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
4
Česnek oloupeme a spolu s paprikou a tymiánem ho rozetřeme v hmoždíři. Vzniknout by měla jakási pasta. Přidáme půl lžičky olivového oleje, trochu soli a pepře.
-
5
Seřízněme stopku květáku tak, aby stál na plechu. Potřeme ho česnekovou pastou a umístíme do zapékací misky. Potřeme ho ještě sherry a šťávou z citronu. Přiklopíme (například alobalem) a pečeme 50 minut. Poté odklopíme, potřeme zbylým olejem a pečeme ještě 40 minut.
-
6
Mezitím opražíme oloupané lískové ořechy. Poté, co trochu zchládnou je nakrájíme na velké kusy – na čtvrtiny nebo poloviny.
-
7
Nyní si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme v hrnci, poté přidáme vinný ocet a odstavíme. Přidáme nasekanou petrželku a lískové ořechy spolu s citronovou kůrou.
-
8
Květák rozkrájíme na porce a podáváme s omáčkou.