Květák pečený vcelku s lískovými oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička paprika uzená
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Květák
  • 4 stroužek Česnek
  • 10.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 4 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 4 polévková lžíce Lískové oříšky v mléčné čokoládě
  • 2 polévková lžíce Kreolis Extra panenský olivový olej s bylinkami a kořením
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 241 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 136 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 31.5 mg
  • Draslík 417.8 mg
  • Vláknina 6710.3 mg
  • Vitamín A 6710.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z citronu nastrouháme kůru a vymačkámě šťávu.

  • 2

    Lískové oříšky budeme potřebovat celé a oloupané (pokud jste koupili oříšky i se slupkou krátce je nasucho opražte na pánvi, přesypte na čistou utěrku a v utěrce je krátce promněte – slupka by se měla oloupat).

  • 3

    Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 4

    Česnek oloupeme a spolu s paprikou a tymiánem ho rozetřeme v hmoždíři. Vzniknout by měla jakási pasta. Přidáme půl lžičky olivového oleje, trochu soli a pepře.

  • 5

    Seřízněme stopku květáku tak, aby stál na plechu. Potřeme ho česnekovou pastou a umístíme do zapékací misky. Potřeme ho ještě sherry a šťávou z citronu. Přiklopíme (například alobalem) a pečeme 50 minut. Poté odklopíme, potřeme zbylým olejem a pečeme ještě 40 minut.

  • 6

    Mezitím opražíme oloupané lískové ořechy. Poté, co trochu zchládnou je nakrájíme na velké kusy – na čtvrtiny nebo poloviny.

  • 7

    Nyní si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme v hrnci, poté přidáme vinný ocet a odstavíme. Přidáme nasekanou petrželku a lískové ořechy spolu s citronovou kůrou.

  • 8

    Květák rozkrájíme na porce a podáváme s omáčkou.

Komentáře k receptu