Gratinované brambory s pórkem pro alergiky na laktózu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 5 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1340.3 mg
- Vláknina 16701.9 mg
- Vitamín A 16701.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dvěma lžícemi oleje vymažeme středně velký pekáč.
-
2
Omytý pórek nakrájíme na kolečka. Oškrábeme brambory a pokrájíme je na plátky. Do kastrolu vlijeme zbylé dvě lžíce oleje a osmažíme na nich pórek dokud nezměkne. Nesmí ovšem zhnědnout. Přilijeme k němu sójovou smetanu a vermut a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přisypeme do kastrolu plátky brambor. Zamícháme brambory ve směsi.
-
3
Oddělíme polovinu bramborové směsi a vložíme ji na pekáč. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno a zasypeme jím brambory v pekáči, osolíme je a opepříme. Navrstvíme zbylou polovinu brambor a znovu osolíme a opepříme. Posypeme povrch špetkou muškátového oříšku.
-
4
Vložíme pekáč do předehřáté trouby a pečeme asi 1 a 1/4 hodiny. Podáváme teplé.