Noky zapečené

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 8 g Sůl
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 2 g Muškátový oříšek
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Bešamel
  • 6 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 518 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 746 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 291.6 mg
  • Draslík 188.2 mg
  • Vláknina 3388.7 mg
  • Vitamín A 3388.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a špetku mletého muškátu. Přivedeme k varu a povaříme 1/2 minuty. Za stálého míchání opatrně přisypeme mouku, aby se netvořily hrudky. Vaříme, dokud těsto nezhoustne a přestane se lepit. Stáhneme z plotny a do těsta postupně zapracováváme vejce. Vytvoříme menší noky, které zavaříme ve vroucí osolené vodě. Jakmile jsou noky uvařené, vyplavou na povrch. Noky scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Do pekáčku nalijeme bešamel, posypeme strouhaným sýrem, navrch položíme noky, zasypeme zbytkem sýru, zakapeme máslem a dáme zapéct na 10 minut do vyhřáté trouby.

  • 3

    Noky podáváme jako přílohu k masu.

Komentáře k receptu