Šťovík dušený

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Šťovík
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 30 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 3 ml Omáčka ústřicová
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 180 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 671 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 141.4 mg
  • Draslík 437.5 mg
  • Vláknina 1989.7 mg
  • Vitamín A 1989.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šťovík přebereme, povadlé listy vyhodíme. Zbylé listy omyjeme a podusíme v trošce vody asi 5 minut.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme 40 g másla, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme šťovík, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a dusíme 40 minut. Šťovík vyndáme posekáme nadrobno, vrátíme do hrnce, žloutky rozmícháme se smetanou a máslem, přidáme ke šťovíku a rozmícháme. Zakápneme ústřicovou nebo sojovou pikantní omáčkou. Již nevaříme.

  • 3

    Takto upravený šťovík je vhodný k pečeným masům.

Komentáře k receptu