Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr třtinový
  • 350 g Cukr krupice
  • 100 g Listové těsto
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 6 ks Jablka
  • 1 polévková lžíce Tresť vanilková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 237.3 mg
  • Vláknina 8093.3 mg
  • Vitamín A 8093.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 2

    Ve větší formě na pudink rozpustíme 100g másla, vanilkovou esenci a 100g cukru. Směs zahříváme dokud mírně nezkaramelizuje.

  • 3

    Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a naskládáme řezem dolů na karamel. Posypeme zbytkem cukru a rozložíme na ně na kousky nakrájené máslo. Pečeme asi 35minut.

  • 4

    Mezitím rozválíme listové těsto na plát o velikosti pudinkové formy, propíchneme vidličkou a položíme na upečená jablka. Pečeme ještě asi 15minut.

  • 5

    Po vyjmutí z trouby slijeme z koláče přebytečnou šťávu. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme na talíř.

  • 6

    V kastrůlku necháme zkaramelizovat hnědý cukr se lžící vody a za stálého míchání zchladíme studenou smetanou.

  • 7

    Před podáváním přelijeme koláč smetanovým karamelem.

Komentáře k receptu