Boršč II
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 0.5 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Cukr krupice
- 6 ks Červená řepa
- 1 ks Citrónová šťáva
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Nové koření
- 1 ks Pepř černý celý
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Zakysaná smetana
- 1 ks Sůl
- 1 ks Kopr
- 2 ks Mrkev
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1198 kcal
- Sacharidy 250 g
- Tuky 10 g
- Sodík 647 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 250 g
- Cholesterol 76.5 mg
- Draslík 2790.9 mg
- Vláknina 50393.7 mg
- Vitamín A 50393.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1) Maso zalijeme vodou tak, aby bylo potopené, přidáme bobkový list, česnek, pepř a nové koření. Vaříme 2 hodiny doměkka.
-
2
2) Řepu nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka.
-
3
3) Rajčata oloupeme a zbavíme je semínek - budeme potřebovat pouze dužinu. Nakrájíme je na kostky.
-
4
4) Uvařené maso nakrájíme na kostky.
-
5
5) Cibuli a mrkev nakrájíme na silnější nudličky a orestujeme je na másle. Přidáme rajčatový protlak a rajčata. Zalijeme scezeným vývarem z masa a přivedeme k varu.
-
6
6) Do polévky přidáme nakrouhané zelí a uvařenou červenou řepu i s vývarem.
-
7
7) Přidáme oloupané a nakrájené brambory a vaříme ještě hodinu.
-
8
8) Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, popřípadě cukrem.
-
9
9) Podáváme s kopečkem zakysané smetany posypané koprem.