Ukrajinský rasolník
Suroviny
- 30 g Houby sušené
- 600 g Kapr obecný
- 100 g Okurky nakládané
- 200 g Smetana kysaná
- 20 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 20 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 88.8 mg
- Draslík 652.9 mg
- Vláknina 4317.8 mg
- Vitamín A 4317.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté houby namočíme do 4 dl studené vody na 30 minut. Poté je nakrájíme na tenké nudličky. Kapra vykucháme, očistíme, omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Odřízneme hlavu, kterou uvaříme zvlášť ve 2 l vody. Následně hlavu obereme a do vývaru vložíme na kousky nakrájené rybí maso. Povaříme 10 minut.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na kolečka pokrájenou cibuli a osmahneme ji do měkka. Přidáme scezené houby, očištěnou na malé kousky rozkrájenou petržel spolu s mrkví a oloupaný česnek. Následovně vložíme na malé kousky rozkrájené okurky. Zalijeme 1 dl rybího vývaru a za častého promíchávání podusíme 10 minut do měkka. Potom vlijeme do vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
-
3
Nakonec do polévky vlijeme smetanu, opatrně zamícháme. Posypeme nasekanou petrželovou natí a stáhneme ze sporáku. Hotovou polévku rozdělíme podle porcí na jednotlivé hluboké talíře a podáváme.