Skopová kýta na hříbkách
Suroviny
- 1 kostka Masox
- 1000 g Skopová kýta
- 80 g Cibule
- 200 g Hříbky čerstvé
- 150 g Zelenina kořenová
- 3 g Nové koření celé
- 3 g Pepř černý celý
- 2 g Bobkový list
- 3 g Jalovec
- 3 g Kmín celý
- 25 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 15 g Mouka polohrubá
- 600 g Knedlík kynutý
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 350 ml Voda pitná
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 32 g
- Sodík 330 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 41.7 mg
- Draslík 203.8 mg
- Vláknina 5464.7 mg
- Vitamín A 5464.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, hříbky na plátky, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme plátky hříbků, orestujeme, přidáme kořenovou zeleninu a krátce podusíme. Přelijeme do pekáčku i s máslem, přiložíme maso vcelku, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, jalovcem, kmínem, česnekem, podlijeme vodou, přidáme kostku masoxu a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ve smetaně rozmícháme mouku a přilijeme k masu. Podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme. Maso nakrájíme na plátky a nezapomeneme vyndat koření.
-
3
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.