Bratislavský guláš
Suroviny
- 50 g Cibule
- 50 g Citrony
- 30 g Hořčice
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 10 g Cukr krupice
- 200 g Zelenina kořenová
- 750 g Hovězí maso přední
- 3 g Divoké koření celé
- 1 g Tymián sušený
- 500 ml Mléko polotučné
- 800 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1456 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 65.8 mg
- Draslík 314.3 mg
- Vláknina 2246 mg
- Vitamín A 2246 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso opláchneme a nakrájíme na kostky cca po 25g.
-
2
Polovinu dávky cibule a zeleniny nakrájíme na plátky, osmahneme na třetině tuku a přidáme maso. V základu je osmahneme, osolíme, přidáme tymián, divoké koření a opláchnutý, oloupaný citron, nakrájený na plátky. Maso podlijeme teplým vývarem a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby doléváme teplým vývarem.
-
3
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze dvou třetin tuku a prosáté mouky a dobře rozšleháme. Přidáme hořčici, cukr, mléko a trochu teplého vývaru a za stálého míchání provaříme.
-
4
Nakonec omáčku podle potřeby dosolíme a přes hustý cedník procedíme na maso. Druhou polovinu zeleniny nakrájíme na nudličky, přidáme k masu do omáčky a vše krátce podusíme.