Ananasový meloun ve sladkokyselém nálevu

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 20 g Kopr
  • 300 g Cukr krupice
  • 150 ml Ocet vinný
  • 100 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
  • 1 kg Meloun žlutý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 74 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 91.8 mg
  • Vláknina 913.3 mg
  • Vitamín A 913.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Napůl zralý meloun oloupeme, rozkrojíme, vybereme semena, dužinu pokrájíme na kostky o hraně 2 cm a zvážíme ji. K přípravě nálevu na 1 kg čisté dřeně připadne 300 g cukru, 150 ml vinného octa a 100 ml vody. Melounové kostky vložíme do skleněné mísy a nalijeme na ně tolik vinného octa, aby byly potopené. Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin v chladu, poté meloun přecedíme.

  • 2

    Do scezené tekutiny přilijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme sůl s mletým pepřem a svaříme na sirup, Po rozpuštění cukru vaříme ještě 3 minuty.

  • 3

    Melounové kostky naskládáme do sklenic, do každé přidáme snítku opraného kopru, špetku konzervačního prostředku a zalijeme horkým nálevem. Sklenice okamžitě uzavřeme a necháme vychladnout v suché páře.

  • 4

    Nakládaný meloun podáváme jako přílohu k vařené šunce i k jiným druhům masa, z nálevu můžeme připravit zálivky na saláty.

Komentáře k receptu