Staroruská studená vepřová buženina
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 150 ml Voda pitná
- 250 ml Ocet estragonový
- 250 ml Omáčka tatarská
- 250 ml Hořčice
- 300 ml Víno madeira
- 1 kávová lžička Sůl
- 10 ks Pepř černý celý
- 10 ks Nové koření celé
- 3 ks Bobkový list
- 4 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 12 ks Okurky nakládané
- 1.5 kg Vepřová kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 874 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 60 g
- Sodík 6368 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 165.5 mg
- Draslík 908.4 mg
- Vláknina 17041.4 mg
- Vitamín A 17041.4 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pekáč položíme několik špejlí, aby se maso nepřipalovalo. Na špejle vložíme vcelku kus vepřové kýty, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Maso posypeme ve hmoždíři nahrubo roztlučeným pepřem, novým kořením a bobkovým listem, nadrobno pokrájenou cibulí a jablky. Podlijeme dvěma lžícemi vody a hustě propícháme vidličkou.
-
2
Maso v silně vyhřáté troubě opečeme ze všech stran, poté zmírníme oheň, maso posolíme, podlijeme horkou vodou a dále pečeme asi 2 hodiny. Každých 10 minut podléváme šťávou střídavě s estragonovým octem a vínem Madeira.
-
3
Měkké maso vyjmeme z pekáče na mísu, polijeme výpekem a necháme alespoň 2 hodiny vychladnout.
-
4
Vychladlé maso ostrým nožem krájíme na tenké plátky, podáváme s tatarskou omáčkou, hořčicí a nakládanými okurkami.