Litevské virtiňaje
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 34 g
- Sodík 951 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 242.5 mg
- Draslík 819.8 mg
- Vláknina 13092 mg
- Vitamín A 13092 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve nadrobno nasekáme 1 menší cibuli, utřeme ji a smícháme se 2 žloutky. Dále nadrobno nakrájíme slaninu, na pánvi ji necháme rozpustit a na ní osmažíme 2 nakrájené cibule.
-
2
Z polohrubé mouky, 2 lžic teplé vody, soli, 1 celého vejce a žloutků s cibulí připravíme těsto, které na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme na placku o síle 1-1,5 mm. Z placky rádélkem vykrájíme čtverce o rozměru 60x60 mm.
-
3
Pak si připravíme nádivku. Oloupané syrové brambory velmi jemně nastrouháme, šťávu vymačkáme, smícháme je s osmaženou cibulí, osolíme a opepříme. Nádivku lžičkou naklademe na těstové čtverce, těsto přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje silně stiskneme obrácenou vidličkou.
-
4
Hotové virtiňaje necháme chvíli oschnout, potom je vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 12-14 minut. Uvařené virtiňaje vyplavou na povrch, z vařící vody je vyndaváme drátěnou naběračkou.
-
5
Na talíři je podáváme přelité rozpuštěným sádlem a osolenou zakysanou smetanou.