Králík v bílé houbové omáčce po ruském způsobu
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 600 g Rýže dušená
- 150 g Hříbky čerstvé
- 1200 g Králík
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 758 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 35 g
- Sodík 717 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 205.3 mg
- Draslík 995.9 mg
- Vláknina 9411.3 mg
- Vitamín A 9411.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Staženého vykuchaného a očištěného králíka naporcujeme, dáme do kastrolu a zalijeme vařící vodou tak, aby maso bylo ponořeno, přikryté dáme na mírném ohni vařit. Asi po 20 minutách vaření sebereme pěnu, přidáme očištěnou oloupanou mrkev a petržel, celou neloupanou cibuli, bobkový list, hřebíček, celý pepř, osolíme a maso dále vaříme na mírném ohni do měkka cca 30 minut. Měkké maso vyjmeme, odložíme do tepla,
-
2
Mezitím na másle podusíme nakrájené hříbky, z 50 g másla a 40 g hladké mouky připravíme světlou jíšku, odebereme část vývaru, jíšku jím podlijeme, základ 10 minut povaříme.
-
3
Do připraveného základu vložíme podušené hříbky, přidáme lžíci cukru, vinný ocet, okořeníme muškátovým květem a podle chuti přisolíme. Krátce povaříme, stáhneme z ohně, nakonec přimícháme zakysanou smetanu. Uvařené porce králíka pak v omáčce prohřejeme.
-
4
Králíka podáváme přelitého omáčkou s dušenou rýží, porce posypeme sekanou petrželkou.