Pirohy s houbami a kysaným zelím
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 450 g Listové těsto
- 40 g Houby sušené
- 250 g Zakysaná smetana
- 300 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 hrst Pažitka
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 dl Víno bílé
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 60 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 144.3 mg
- Draslík 637.7 mg
- Vláknina 7832.3 mg
- Vitamín A 7832.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
-
2
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.
-
3
Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
-
4
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme víno, kysané zelí a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
-
5
Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
-
6
Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
-
7
Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
-
8
Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
-
9
Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.