Pirohy s houbami a kysaným zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 450 g Listové těsto
  • 40 g Houby sušené
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 300 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 hrst Pažitka
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 857 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 346 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 144.3 mg
  • Draslík 637.7 mg
  • Vláknina 7832.3 mg
  • Vitamín A 7832.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Houby namočíme do vody, pak je vymačkáme a nakrájíme. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.

  • 2

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno.

  • 3

    Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.

  • 4

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme víno, kysané zelí a nakrájené houby, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout a pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.

  • 5

    Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

  • 6

    Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.

  • 7

    Pirohy před pečením potřeme žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.

  • 8

    Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.

  • 9

    Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.

Komentáře k receptu