Gruzínský boršč
Suroviny
- 150 g Skopová plec
- 250 g Hovězí maso přední
- 80 g Mrkev kořen
- 60 g Celer bulvový
- 80 g Petržel kořen
- 200 g Zelí kysané
- 150 g Červená řepa sterilovaná
- 70 g Máslo čerstvé
- 250 g Brambory
- 60 g Protlak rajčatový
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 27 g
- Sodík 198 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 67.3 mg
- Draslík 500.3 mg
- Vláknina 6749.5 mg
- Vitamín A 6749.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso vykostíme, zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno, sterilovanou řepu slijeme a necháme okapat, zelí slijeme a překrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka a scedíme.
-
2
Maso i kosti vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké.
-
3
Na másle v hrnci zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a osmažíme. Do směsi vmícháme papriku, rajčatový protlak, promícháme a odstavíme.
-
4
Uvařený vývar přecedíme na zeleninovou směs, přidáme zelí, řepu, brambory a chvíli povaříme.
-
5
Nakonec přidáme drobně pokrájené maso, smetanu a polévku už jen prohřejeme, nevaříme.