Lososí piroh (kulebjaka)
Suroviny
- 75 g Rýže dlouhozrnná
- 50 g Houby čerstvé
- 375 g Listové těsto
- 420 g Losos ve vlastní šťávě
- 100 ml Mléko polotučné
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.03 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 37 g
- Sodík 684 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 211 mg
- Draslík 481.2 mg
- Vláknina 4448.8 mg
- Vitamín A 4448.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dlouhozrnnou rýži uvaříme podle návodu a 1 hodinu necháme chladnout. Mezitím uvaříme 2 středně velká vejce natvrdo (vložíme do studené vody a jakmile voda začne bublat vaříme 10 minut), pod studenou vodou je oloupeme a nasekáme. Rozpálíme olej v pánvi, nasypeme najemno nasekanou cibuli a smažíme do změknutí, asi 5 minut. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku, nadrobno nasekané houby a smažíme 3-4 minuty, potom přilijeme citronovou šťávu, osolíme a opepříme.
-
2
Z listového těsta vyválíme plát, kratší strana má 30 cm, ve 2/3 plát rozřízneme a vzniknou tak 2 obdélníky. Menší obdélník dáme na plech, na několika místech jej propíchneme vidličkou.
-
3
Cibulovou směs, uvařenou rýži, nasekaná vejce a malé kousky lososa zamícháme. Směs navršíme na menší obdélník připravený na plechu, rohy těsta překryjeme směs. Poté větší obdélník položíme přes narovnanou směs, okraje navlhčíme a zasuneme dospod, aby se těsto uzavřelo. Nahoře těsto nařízneme, potřeme mlékem a v troubě pečeme 25-30 minut při teplotě 200°C.