Hovězí hřbet na smetaně
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Houby čerstvé
- 500 g Hovězí maso zadní
- 80 g Petržel kořen
- 20 g Kapary
- 40 g Sádlo vepřové škvařené
- 30 ml Mléko polotučné
- 20 ml Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 20 g
- Sodík 682 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 119.5 mg
- Draslík 247.8 mg
- Vláknina 3654.1 mg
- Vitamín A 3654.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na sádle osmažíme cibuli nadrobno, přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce orestujeme. Na tento základ vložíme maso, pokrájené na kostky, osolíme, přidáme koření, obložíme rozkrájenými houbami a přilijeme ocet. Dusíme zakryté za občasného podlití přibližně 30 minut. Vyjmeme všechno koření a maso spolu s kapary umeleme na masovém strojku.
-
2
V míse namočíme rohlík, pokrájený na kostičky, do mléka, přidáme mletou směs a vejce, důkladně promícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně rozložíme masovou směs, zakryjeme alobalem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Mezitím v kastrolu rozmixujeme výpek se zeleninou, přilijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dochutíme a povaříme do zhoustnutí. Opečené maso vyklopíme, nakrájíme na plátky a zalijeme horkou omáčkou.