Slavnostní bažant
Suroviny
- 250 g Játra kuřecí
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 g Slanina vepřová
- 15 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 200 g Žampiony čerstvé
- 20 g Cukr krupice
- 5 g Kari koření
- 500 g Kaštany jedlé
- 40 ml Olej rostlinný
- 20 ml Koňak Armaňak
- 2 ks Bažant obecný
- 1 ks Pomeranče
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1932 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 101 g
- Sodík 1519 mg
- Bílkoviny 188 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 724.4 mg
- Draslík 2625.7 mg
- Vláknina 3173.3 mg
- Vitamín A 3173.3 mg
- Vitamín B6 5.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí játra nakrájíme na nudličky, pokapeme koňakem, okořeníme kari kořením a necháme odležet. Mezitím očistíme bažanty, nasolíme zvenku i zevnitř a prošpikujeme odleženými játry. Potom zabalíme bažanty do plátků slaniny a ovážeme provázkem. Vložíme do olejem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě za častého podlévání asi 45 minut.
-
2
Mezitím ve vodě uvaříme 30 minut oloupané kaštany, scezené a okapané dáme do mixéru, přidáme smetanu, máslo a cukr a rozmixujeme do hladké kaše.
-
3
Upečené bažanty vyjmeme, zbavíme provázku a naporcujeme, uchováme teplé. Na oleji osmahneme nakrájené žampiony, přidáme je k výpeku z bažantů, přilijeme víno, osolíme, opepříme a povaříme. Porce bažanta podáváme přelité šťávou, ozdobené kolečkem pomeranče a kopečkem kaštanového pyré.