Candát s chřestem a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 700 g Candát obecný
- 20 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 9 g Sůl
- 6 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 400 g Chřest sterilovaný
- 100 g Strouhanka
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 30 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 dl Mléko polotučné
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1918 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 251.6 mg
- Draslík 232.4 mg
- Vláknina 4857.5 mg
- Vitamín A 4857.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Candáta očistíme, nasolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladnu hodinu odležet. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme ryby, zmírníme vaření na minimum a rybu 10 minut povaříme. Uvařenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a rozpůlíme. Půlky candáta rozložíme do máslem vymazaného pekáče a obložíme chřestem. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, vymícháme dohladka a odstavíme. Do vlažné omáčky přimícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, osolíme a opepříme a omáčkou zalijeme rovnoměrně candáta i chřest. Posypeme strouhankou a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.