Proso se slepicí a kari
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 37.5 g Pórek
- 25 g Petržel kořen
- 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 ks Cibule
- 1.25 l Voda pitná
- 0.62 dl Víno bílé
- 0.25 kg Slepice
- 0.25 polévková lžíce Celer - nať
- 0.25 polévková lžíce Sůl
- 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.25 polévková lžíce Bazalka
- 0.25 polévková lžíce Libeček
- 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 134 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 33 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 46.3 mg
- Draslík 246.5 mg
- Vláknina 2787.2 mg
- Vitamín A 2787.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Proso 2 x spaříme vařící vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujónu a vaříme 35 minut do měkka.
-
2
Maso z uvařené slepice obereme, pokrájíme na malé kousky, proso ochutíme lžičkou kari, dosolíme podle chuti mořskou solí a promícháme s masem. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme.
-
3
Proso se slepicí položíme na talíře, posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.
-
4
Slepičí bujon:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.