Zelný šumavský knedlík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 2.5 l Voda pitná
  • 2.2 dl Zakysaná smetana
  • 50 dkg Mouka pšeničná hrubá
  • 30 dkg Zelí kysané
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 796 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 705 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 168.3 mg
  • Draslík 168.5 mg
  • Vláknina 6000 mg
  • Vitamín A 6000 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme na zlaté škvarky a dáme je mísy i s tukem. Žemle nakrájíme na kostičky a přidáme ke škvarkům. Kysané zelí vymačkáme ze šťávy, pokrájíme ho na na drobné kousky a dáme do mísy k žemlím. Přisypeme 50 dkg hrubé mouky, přidáme 2 vejce, které rozšleháme v zakysané smetaně. Podle potřeby přisypeme mouku, těsto by mělo být tužší.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Pomocí rukou vytvoříme malé kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a pomalu je vaříme asi 20 minut. Občas knedlíky promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Podáváme horké.

Komentáře k receptu