Koláč s masem a dušeným zelím
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 500 g Zelí hlávkové bílé
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 60 g Hera
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 39 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 179.5 mg
- Draslík 505 mg
- Vláknina 11347.4 mg
- Vitamín A 11347.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a slaninu osmažíme dozlatova. Pak na ni dáme pokrájené zelí, přimícháme k němu 1 lžičku soli, 0.5 lžičky pepře, 1.5 lžičky cukru, 1 bobkový list a 0.5 dl vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme 10-15 minut doměkka. Pak poklici odkryjeme a zelí vydusíme ze zbytku vody. Zelí dochutíme solí, 1 lžičkou octa a necháme vychladnout.
-
2
Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme a osmažíme dorůžova. Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, podle chuti sůl (asi 1 lžička), čerstvě pomletý pepř 4 barev a kmín. Vše promícháme a orestujeme asi 4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
-
3
Připravíme těsto. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 60 g měkkého másla s 60 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto promícháme vidličkou, přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi studené vody.
-
4
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Potom vyválíme stejným způsobem druhý plát těsta.
-
6
Na povrch připraveného koláče rozprostřeme podušené sladké zelí, na ně položíme masovou náplň. Druhé těsto položíme na náplně. Okraje těsta stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme horký.