Pampelišková polévka od prababičky
Suroviny
- 400 g Kořen pampeliška
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 5 ks Pampeliškové listy
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 19 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 198.9 mg
- Draslík 67.8 mg
- Vláknina 289 mg
- Vitamín A 289 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené).
-
3
Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem.
-
4
Vaječný svítek s bylinkami [27627]:
-
5
Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.
-
6
Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.
-
7
Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.
-
8
Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.