Pečená krůta s nádivkou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 1 ks Mléko polotučné
- 1 ks Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Sůl
- 3 ks Strouhanka
- 3 ks Sardelové řezy
- 1 ks Játra krůtí
- 1 špetka Majoránka
- 1 stroužek Česnek
- 2 kg Krůta mražená
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2028 kcal
- Sacharidy 258 g
- Tuky 48 g
- Sodík 67328 mg
- Bílkoviny 135 g
- Uhlovodany 128 g
- Cholesterol 294.1 mg
- Draslík 547.9 mg
- Vláknina 22548.4 mg
- Vitamín A 22548.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava nádivky :
-
2
Vykostěné sardele rozsekáme, utřeme s máslem a žloutky, přidáme umletá játra, utřený česnek, majoránku a dle potřeby pokropenou strouhanou housku. Na závěr vmícháme tuhý sníh.
-
3
Krůtu očistíme, uvnitř osolíme, krční otvor ucpeme kouskem žemle, aby nádivka z volete neunikala do břišní dutiny. Vole volně naplníme nádivkou a zašijeme. Osolíme krůtu i na povrchu a protkneme ji hustě plátky slaniny.
-
4
Máslo rozehřejeme na pekáči, vložíme na ně krůtu hřbetem nahoru, potřeme ji máslem a dáme do předehřáté trouby. Za stálého polévání a obracení pečeme 2 až 3 hodiny.
-
5
Jakmile je krůta upečená, vyjmeme ji, šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a ještě chvíli provaříme. Nádivku nakrájíme na plátky a podáváme zvlášť.
-
6
Ke krůtě podáváme malé brambory a kompoty. Nádivka je v tomto případě jako příloha.