Pečená krůta s nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 ks Mléko polotučné
  • 1 ks Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Sůl
  • 3 ks Strouhanka
  • 3 ks Sardelové řezy
  • 1 ks Játra krůtí
  • 1 špetka Majoránka
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 kg Krůta mražená
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2028 kcal
  • Sacharidy 258 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 67328 mg
  • Bílkoviny 135 g
  • Uhlovodany 128 g
  • Cholesterol 294.1 mg
  • Draslík 547.9 mg
  • Vláknina 22548.4 mg
  • Vitamín A 22548.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava nádivky :

  • 2

    Vykostěné sardele rozsekáme, utřeme s máslem a žloutky, přidáme umletá játra, utřený česnek, majoránku a dle potřeby pokropenou strouhanou housku. Na závěr vmícháme tuhý sníh.

  • 3

    Krůtu očistíme, uvnitř osolíme, krční otvor ucpeme kouskem žemle, aby nádivka z volete neunikala do břišní dutiny. Vole volně naplníme nádivkou a zašijeme. Osolíme krůtu i na povrchu a protkneme ji hustě plátky slaniny.

  • 4

    Máslo rozehřejeme na pekáči, vložíme na ně krůtu hřbetem nahoru, potřeme ji máslem a dáme do předehřáté trouby. Za stálého polévání a obracení pečeme 2 až 3 hodiny.

  • 5

    Jakmile je krůta upečená, vyjmeme ji, šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a ještě chvíli provaříme. Nádivku nakrájíme na plátky a podáváme zvlášť.

  • 6

    Ke krůtě podáváme malé brambory a kompoty. Nádivka je v tomto případě jako příloha.

Komentáře k receptu