Kapustová polévka s paprikou a bramborami
Suroviny
- 33.3 g Slanina vepřová
- 3.3 g Paprika mletá sladká
- 533.2 g Kapusta hlávková
- 200 g Brambory
- 66.6 g Tuk
- 0.6 g Pepř černý mletý
- 0.6 g Majoránka
- 13.3 g Sůl
- 13.3 g Polévkové koření
- 80 g Cibule
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 6.6 g Česnek
- 300 ml Voda pitná
- 1300 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 166 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 9 g
- Sodík 900 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 8.6 mg
- Draslík 434.9 mg
- Vláknina 4282.1 mg
- Vitamín A 4282.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné nudličky. Krátce ji spaříme a scedíme.
-
2
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, částečně roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme dorůžova a zalijeme malým množstvím vody.
-
3
Do tohoto základu vložíme spařenou kapustu a očištěné, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory. Mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka. Rozvaření není žádoucí.
-
4
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme papriku, majoránku a pepř a za stálého prošlehávání metlou zásmažku zalijeme vlažným vývarem.
-
5
Uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 20 minut zvolna vaříme.
-
6
Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.
-
7
Nakonec do polévky vložíme uvařenou kapustu, brambory a dochutíme ji polévkovým kořením. Důkladně provaříme.