Jablková žemlovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1003 kcal
- Sacharidy 130 g
- Tuky 48 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 180.2 mg
- Draslík 248.3 mg
- Vláknina 6875.5 mg
- Vitamín A 6875.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
-
3
Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
-
4
Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
-
5
Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
-
6
Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.