Křehký koláč s mascarpone a fíky
Suroviny
- 100 g Jogurt bílý
- 150 g Marmeláda meruňková
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 250 g Mascarpone
- 10 ks Fíky čerstvé
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Želatina bílá plátky
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 19 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 151.8 mg
- Draslík 223.7 mg
- Vláknina 6150.2 mg
- Vitamín A 6150.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze všech přísad rychle vypracujeme soudržné těsto, zabalíme do fólie a necháme cca 1h vychladit v lednici.
-
2
Troubu předehřejeme na 200C.
-
3
Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Okraje zvýšíme, dno propíchneme vidličku a pečeme cca 25min.
-
4
Mezitím ušleháme v horké vodní lázni žloutky s cukrem do hustého krému. Vyjmeme, přidáme pomerančový likér a šťávu, mascaropone a jogurt.
-
5
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě podle návodu na obalu, rozpustíme a vmícháme do krému. Naneseme na vychladlý koláč a dáme na 30-45min do lednice.
-
6
Fíky omyjeme a rozčvrtíme. Marmeládu rozehřejeme, prolisujeme přes síto a potřeme jí fíky. Naskládáme je na koláč a před podáváním znovu vychladíme.