Mandlová vánočka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Droždí sušené
  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 7 g Sůl
  • 60 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 361 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 284 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 88 mg
  • Draslík 168.2 mg
  • Vláknina 6980.1 mg
  • Vitamín A 6980.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, sůl, žloutky pokojové teploty a rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Zasypeme to moukou, oběma cukry, droždím, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Vypracujeme těsto (těsně před koncem přidáme rozinky a nasucho opražené a nasekané mandle).

  • 2

    Z těsta vypracujeme 6 copů, které zapleteme. Potřeme bílkem a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.

  • 3

    Poté pečeme 15 minut na 200 °C a 30 minut na 150 °C. Pokud se vám zdá vánočka příliš tmavá, přikryjte ji alobalem.

Komentáře k receptu