Kuře pečené se zeleninou a nádivkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Zelenina kořenová
- 1500 g Kuře
- 50 g Uzené maso vařené
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Žemle tuková
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 hrst Petržel hladkolistá
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1202 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 78 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 360.1 mg
- Draslík 1070.8 mg
- Vláknina 10534.5 mg
- Vitamín A 10534.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté kuře opatrně vykostíme tak, aby kůže zůstala neporušená. Osolíme, opepříme a naplníme nádivkou.
-
2
Nádivka: Housky z předešlého dne nakrájíme na kostičky. Nakrájené uzené maso a šalotku orestujeme na másle, přilijeme mléko a spolu s vejcem přidáme k houskám. Ochutíme solí a pepřem, promícháme a nakonec vsypeme nasekanou petrželku.
-
3
Kuře dáme do pekáče spolu s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kousky, s oloupanou, nakrájenou cibulí, česnekem a pár snítkami tymiánu nebo jiných bylinek. Podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě pečeme při 190 stupních 10 až 12 minut a potom při 160 stupních asi 1 hodinu. Během pečení kuře přeléváme šťávou.