Jitrnice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1712 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 111 g
- Sodík 1310 mg
- Bílkoviny 131 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 501.1 mg
- Draslík 547.2 mg
- Vláknina 6522.7 mg
- Vitamín A 6522.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme. Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce.
-
2
Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.